Kunskapskväll om hästen som naturvårdare

I samarbete med länsstyrelsen arrangerar Freyfaxi en kunskapskväll om naturbete, alternativa foder och betets näringsinnehåll under året. Vi bjuder på en föreläsning, en promenad i en betesmark med högsta naturvärde och fika förstås! Föreläsare: Sofie V Engfors,  utbildningskonsult inom etologi och hästvälfärd. Sofie kommer att prata om vinterbete och koppling till hästvälfärd. Många hobbyhästar kan beta året om. Sofie ska berätta om ett projekt som visar just detta.
Vi tar en promenad i Bemersbergs värdefulla betesmarker. Beatrice Hagvall Olsson från länsstyrelsen kommer att prata om biologiska värden och den mångfald man kan gynna i naturbetesmarker och även i mer triviala marker. Hur man kan tänka för att bygga in mer strukturer för ekosystemtjänster (till exempel skugga till djur och även näringsupptag).
Vi får en övergripande information om giftiga växter.
Beatrice kommer också förklara vilka stöd som finns att söka för hästbetesmarker.
Datum: 11 juni 2024
Tid: 17.30 Ingen kostnad!
Länsstyrelsen bjuder på fika! Anmälan till freyfaxi.uppsala@gmail.com, så vi vet hur mycket fika länsstyrelsen ska ta med sig.  

Islandshästens Dag
1 maj 2024

På islandshästens dag 1/5-24 planerar vi en uteritt för hela familjen med start och mål på Agersta. Den som inte vill rida kan ta en promenad eller cykla till grillplatsen och vara med där. Avståndet mellan Agersta och grillplatsen är cirka 2 kilometer.

10.30 sitter vi upp och ger oss ut på en ridtur tillsammans. Vi kommer stanna längs vägen och grilla innan vi rider hemåt. 13.30 planerar vi att vara tillbaka.

Kom med egen häst eller hyr en från Agersta. Vi kommer att rida i ett tempo som är bekvämt för alla.
Vid grillen pratar vi häst och ser efter hur långt våren har kommit med Vårkollen på Naturens Kalender (xn--vrkollen-9za.se)

10.30, uppsittning. Hyr ni häst bör ni vara på plats 9.45.

Rid tid ca 2timmar

Vi grillar tillsammans och Freyfaxi står för grillningen.

Möjligheten finns att hyra en häst av Agersta. Priset för det är 800:-.
Hyra av häst och betalning för det komuniceras med rida@agersta.nu

 

Anmälan sker till erik.sporrong@telia.com senast 20/4-24.

Ange hur många ni vill anmäla och om ni har kostallergier eller andra önskemål vad gäller grillkorv och fika.

Ni med egen häst tar med en ifylld ryttarförsäkran.

Välkomna!